Was je wollen, wollen en wolkatoenen items met een wolwasmiddel dat lanoline bevat. Dit zorgt ervoor dat uw wollen artikelen in de beste staat blijven.
Wol (zijde) heeft een zelfreinigend vermogen en hoeft daarom niet vaak te worden gewassen. Ons advies is om alleen wol te wassen in geval van aanzienlijke stoelgangongevallen, aanzienlijke (zure) spuug of zichtbare vlekken. Een kledingstuk aan het einde van de dag uit de gewoonte in de was gooien is niet nodig.
De meeste kledinglabels van wol (zijde) zullen handwas adviseren, maar moderne wasmachines hebben meestal een goed wolwasprogramma. Het is belangrijk om bij dezelfde lage temperatuur te wassen en te spoelen.
Belangrijk bij het wassen van wol (zijde) is dat de temperatuur constant blijft. Krimpen van wol gebeurt niet met heet water, maar door afwisselend warm en koud water. Daarom is het ook belangrijk om de wol NIET te wassen op een 'katoenprogramma' van 30 ° C. Dan kan het gebeuren dat bij 30 ° C wordt gewassen en koud wordt gespoeld. Door de verandering in temperatuur kan wollen (zijde) kleding door de wrijving krimpen. Met een goed wolwasprogramma blijft de temperatuur hetzelfde en is er geen snelle centrifugatie. Lilano adviseert om alle kleding koud te wassen.
Wol mag niet in de droger, dan kan het krimpen.
Wol (zijde) kan het beste plat gedrogen worden. Vooral zware wollen kledingstukken kunnen door het gewicht worden vervormd als ze opgehangen worden om te drogen (denk bijvoorbeeld aan dikke gebreide truien).
Droog geen wollen zijden kleding in de (felle) zon. Door de denaturatie van de eiwitten kan de zijde in de zon geel worden.
Was je katoenen kleding volgens het waslabel op een wasprogramma op 30/40C. Als er een afdruk op de kleding staat, was je de kleren binnenstebuiten.
Laat je was niet te lang in de (felle) zon hangen. Dan kan de stof vervagen.